Nieuwe informatie over sportvasten

donderdag 22 december 2011

Nieuwe informatie over sportvasten

Reactie op stuk NOC*NSF
Sportvasten is een innovatieve en zeer effectieve methode om het lichaam te trainen in het gebruiken van vetten in plaats van suikers, waardoor onder andere het duurvermogen toeneemt en het lichaamsgewicht afneemt. Een nog nooit eerder beschreven combinatie van relatief intensieve duurtraining, een korte sapvastenkuur en onder ander spierbeschermende aminozuren zorgt voor een turbotraining op het vetverbrandingssyteem. Het resultaat mag er inmiddels zijn: meer dan 200 sportvastencoaches hebben 6000 mensen die hun gezondheid, gewicht, vitaliteit en sportprestaties wilden verbeteren met groot succes begeleid. Kortom, sportvasten werkt!
Sportvasten is gebaseerd op nieuwe inzichten binnen de wetenschap van celbiologie, spierfysiologie en genetica en is zo vernieuwend en onorthodox dat veel artsen, diëtisten, sporters en andere professionals het vanuit hun eigen perspectief en achtergrond niet kunnen doorgronden.”Sporten en tegelijkertijd vasten… Dat kan niet werken!”, is de gedachte. Het gevolg is een niet-objectieve, vooringenomen, afkeurende opstelling bij de conservatief geschoolde en gevormde mensen aan de ene kant en enthousiasme bij vernieuwing zoekende mensen aan de andere kant. Die laatste groep informeert zich, doet het zelf en wordt overtuigd van de werkzaamheid.
In het kader van dit krachtenveld van conservatieve en vernieuwende stromingen vinden media-uitingen ook hun klankbord. De diëtisten en voedingsdeskundigen van het NOC*NSF hebben afgelopen week hun visie gegeven op de zeer positieve resultaten van wielrenner Daan de Groot (begeleid door Koen de Jong en gepubliceerd in het Wielermagazine) op de sportvastenkuur en hebben vanuit hun perspectief sportvasten afgeraden. Daarbij  naar onze mening allerlei selectieve argumenten gebruikend om de zeer positieve resultaten, meer vermogen en VO2max en minder gewicht, te minimaliseren en waar mogelijk zelfs als negatief te waarderen. Daarbij hebben ze zich naar ons inzicht niet voldoende verdiept in de methode en hebben ze nagelaten ons, Koen de Jong en Daan de Groot te contacteren. Jammer, want hierdoor staan er ook onjuistheden in hun analyse.
Zo is hun argumentatie dat met sportvasten het overgrote deel van het gewichtsverlies te wijten is aan vocht, glycogeen en darminhoud en dat dit derhalve weer terug komt met voedingsinname gewoonweg feitelijk onjuist. Daan was bij zijn tweede meting alweer twee weken aan het eten en de in het artikel genoemde recreatieve fietser Ate Bruinsma was een kleine twee maanden na de kuur 20 kilogram afgevallen. In het artikel stond de afname van het vetpercentage trouwens gewoon vermeld.
De toename van prestatie wordt in het NOC*NSF artikel ook nagenoeg volledig verworpen. De toename is volgens hen namelijk grotendeels te wijten aan het gewichtsverlies, doordat de VO2-max toename per kilogram wordt gemeten. Ze kiezen er echter bewust voor bepaalde, gewichtsonafhankelijke, prestatie-indicatoren weg te laten in hun analyse, doordat deze niet ondersteunend zijn aan de conclusie van het NOC*NSF dat sportvasten niet kan werken. Ook wordt het leereffect ingezet om de rest van de prestatietoename tot wel 5% te verklaren. Alsof een semi-prof wielrenner, die duizenden kilometers per jaar fietst en niet onbekend is met fietstesten, ineens binnen tien dagen beter zou worden op een fietstest, doordat hij van de vorige keer heeft geleerd.
Naar aanleiding het standpunt van NOC*NSF is er telefonisch contact geweest met Kamiel Maase (coördinator Wetenschappelijke Ondersteuning van Topsport) en hebben wij hem gewezen op de gebreken in hun standpunten. Afgesproken is dat wij hen gaan informeren over de methode sportvasten, waaronder het de toepassing voor gewichtsverlies en voor topsport, en tevens zullen reageren op het door hun gepubliceerde standpunt.
Wij zullen jullie van de correspondentie met het NOC*NSF en de ontwikkelingen op de hoogte houden. Hopelijk kunnen wij een brug slaan en onze innovatieve inzichten ten gunste brengen van de Nederlandse Topsport. Immers,met algemeen bekende en reeds jaren wetenschappelijk uitgezochte trainingsmethoden en voedingsdiëtetiek maak je niet meer het verschil om kampioen te worden. Innovatie is ook in de sport onontbeerlijk.
Het originele stuk van het NOC*NSF kun je hier vinden.

bekeken (0)
Reacties uitgeschakeld voor Nieuwe informatie over sportvasten

Reageren is niet (meer) mogelijk.

Nieuwsoverzicht